Yavru kedinizi, özel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış, besleyici olarak eksiksiz bir mama ile beslemek, sağlıklı gelişimi desteklemek ve sağlıklı bir geleceğin temellerini atmak için hayati önem taşır.
Yavru kediler hızla büyüdüğü ve sindirim ve bağışıklık sistemleri yavaş geliştiği için yetişkin kedilerden farklı olarak çok özel beslenme ihtiyaçları vardır.
Özellikle yavru kedilerin daha yüksek enerji ve protein içeriğine ek olarak bağışıklık sistemini ve doğru vitamin ve mineral dengesini destekleyen besinlere ihtiyacı vardır.
Yavru kedi beslenmesi, genç kedilerin sağlıklı yetişkin kedilere dönüşmesine yardımcı olan evcil hayvan ebeveynliğinin hayati bir parçasıdır.
New York City veterineri ve Pure Paws Veterinary Care'in sahibi Dr. Stephanie Liff, “Yavru kedi mamaları, ekstra protein ve yağ ile büyümek üzere formüle edilmiştir” diyor.
"Yavru kedilerin yetişkin kedilerden daha yüksek protein gereksinimleri vardır ve tüm kedilerin köpeklerden daha yüksek protein gereksinimleri vardır."
Ancak yavru kedileri ne ile besleyeceğinizi merak ediyorsanız, farklı mama seçeneklerini anlamanıza, en uygun yavru kedi beslenme programında size rehberlik etmeye ve kedi arkadaşınız için en iyi yavru kedi mamasını seçmenize yardımcı olmak için buradayız.
Yavru Kedilerin Beslenmesi Neden Bu Kadar Önemlidir?
Yavru kedinizin büyümesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için yaşına, yaşam tarzına ve özel beslenme gereksinimlerine uygun mama sağlamak çok önemlidir.
Doğru protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral dengesine ihtiyaçları vardır. Sadece dengeli bir beslenme, vücut tarafından sentezlenemeyen taurin gibi temel amino asitleri sağlayacaktır.
Yavru Kedi Beslenmesi
• Doğumdan 4 Aya Kadar
Bu yoğun büyüme döneminde, yavru kedilerin bağışıklıklarını güçlendirmeye yardımcı olmak için antioksidanlar açısından zengin bir mamaya ihtiyacı vardır.
Dört ila sekiz hafta arasında sütten kesilmeye hazırdırlar ve başlangıçta yiyecekleri anne sütünden ayrılmalarına yardımcı olmak için çok yumuşak bir dokuya sahip olmalıdır.
• 4 ila 12 Ay
Yavru kedinizin sindirim ve bağışıklık sistemleri güçleniyor ama yine de çok hassastır. Büyüme hızları ve enerji ihtiyaçları yavaşlamaya başlar, ancak yine de yavru kedi gelişimi için tasarlanmış, kolay sindirilebilir yiyeceklere ihtiyaçları vardır.
• Yetişkin Kediler
Yavru kediniz 12 aylık olduğunda yavaş yavaş yetişkin mamasına geçebilirsiniz. Yetişkin bir kedinin beslenme ihtiyaçları, cinsleri, aktivite seviyeleri ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıkları gibi faktörlere bağlıdır.
Kediniz için doğru zamanda doğru yetişkin mamasına geçme konusunda veterinerinizden tavsiye almanızı öneriyoruz.
Sağlıklı Büyüme için Yavru Kedi Maması
Yavru kedinizin büyüyüp güçlü, muhteşem bir kediye dönüşmesi için yaşamının ilk aylarında ihtiyaç duyduğu bir dizi hayati besin maddesi vardır.
Yavru kedi mamaları, büyümeyi desteklemek, olgunlaşmamış bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kolayca sindirilebilir olmak için yeterli enerji ve kaliteli protein sağlamalıdır.
Yavru Kedi Maması Ne Kadar Verilmeli?
Yavru kedinizi eve getirmeden önce, alıştığı mamayı ve günlük beslenme miktarını mutlaka öğrenin. Ani mama değişiklikleri yavru kedinizin midesini bozabilir ama mamaları tanıdık olursa yeni evlerine daha kolay adapte olurlar.
Yavru kedinizin kilo vermediğinden veya aşırı kilo almadığından emin olmak için kilosuna her daim dikkat edin - her ikisi de sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yavru kedinizin mama paketindeki önerilen besleme miktarlarına uyun ve ağırlıkları veya büyümeleri konusunda endişeleriniz varsa tavsiye almak için veterinerinizle iletişime geçin.
Evcil hayvan ebeveynleri, yavru kedileri beslemek için uygun mama miktarını belirlemek için veterinerleriyle iletişimde olmalıdırlar. Önerilen porsiyon boyutları, kedinizin yaşı, kilosu, cinsi ve seçtiğiniz kedi maması türüne göre belirlenir.
Kalori gereksinimleri boyuta ve büyüme oranlarına bağlıdır, bu nedenle kişiye özeldir.
En İyi Yavru Kedi Beslenme Programı
• Serbest
Bu en doğal besleme türüdür çünkü yavru kediler mamaya istedikleri zaman erişime sahip olduklarında, genellikle günde birkaç küçük öğün yerler. Kuru mama yiyebilen ve aşırı kilolu olmayan veya fazla yemek yemesi muhtemel olmayan kedi yavrular için uygundur.
• Az az sık sık
Bu, yavru kedinizi gün içinde belirli zamanlarda beslediğiniz zamandır. Genel günlük rasyonlarını günde birkaç kez sunulan daha küçük miktarlara bölmek en iyisidir.
• Kombine besleme
Bu besleme yöntemi için, sürekli kuru mama ve belirli zamanlarda yaş mama sağlarsınız. Bu yaklaşımı tercih ederseniz, yavru kedinizin aşırı kilolu olmasını önlemek için verilen mama miktarını kontrol etmeniz önemlidir.
Yavru Kedi Kısırlaştırmadan Sonra Daha Az Mamaya İhtiyaç Duyar Mı?
Kısırlaştırmadan sonra yavru kedinin iştahı artma eğilimi gösterir ancak aynı zamanda daha az aktif hale gelir. Beslenmelerini ve egzersizlerini dikkatli bir şekilde yönetmezseniz, bu onların aşırı kilolu olmalarına neden olabilir.
Veterinerinizden kısırlaştırmadan sonra yavru kedinizin beslenmesini ayarlama konusunda tavsiye isteyin. Kısırlaştırılmış kedi mamasına geçiş yapmanız gerekebilir, böylece aynı miktarda ancak daha az kalori sağlayabilirsiniz.
Yavru Kedinizi Beslemek İçin Doğru Ortamı Yaratın
Kediler çok hassastır ve çeşitli faktörler yiyeceklerden hoşlanmamaya neden olabilir. Sakin, gözden uzak ve kolay bir kaçış yolu olan bir yerde yemek yemeyi tercih ederler ve mama kabının tuvaletinin yakınında olmasını sevmezler.
Suyun yiyecekle kirlenmesini önlemek için yavru kedinizin mama kabını da su kabından uzak tutun. Ve elbette ki kendi yemek alanınızdan uzakta bir beslenme alanı oluşturun.
Yabancıların gelmesi, tartışmalar, aydınlatmadaki değişiklikler ve ani sesler gibi olaylar yavru kedinizin ne kadar yediğini etkileyebilir, bu nedenle rahatsızlıkları minimumda tutun.
Yavru Kedi Maması Çeşitleri
Evcil hayvan ebeveynlerinin dikkate alması gereken çeşitli yavru kedi maması seçenekleri vardır. Dört ayaklı aile üyeniz için en iyi seçim, yavru kedi gelişim aşamalarına ve belirli mama türlerine nasıl tepki verdiklerine bağlı olacaktır.
İki ana yavru kedi maması türü şunlardır:
• Kuru yavru kedi maması.
Bu tür kuru mama şeklinde olur ve tipik olarak bir torba veya kutu içinde paketlenir. Saklanması kolaydır ve ıslak veya konserve kedi mamalarına göre daha uzun raf ömrüne sahiptir.
•Yaş yavru kedi maması.
Bu tür mamalar tipik olarak bir konserve veya teneke içinde paketlenir. Kuru kedi mamalarına göre daha yüksek su içeriğine sahiptir.
Yaş yavru kedi maması açıldıktan sonra bozulmaması için üzeri örtülmeli ve buzdolabında saklanmalı ve evcil hayvan ebeveynleri son kullanma tarihlerine ve paket besleme talimatlarına çok dikkat etmelidir.
Yavru kedinizi ister yaş mama ister kuru mama ile beslemeye karar verin, kedi maması kullanım etiketini dikkatlice okumanız önemlidir. Evcil hayvanınızın mama içeriği, en büyük miktardan en küçüğe doğru miktar sırasına göre listelenir.
İlk bileşen olarak yüksek kaliteli bir proteini listeleyen bir formül seçmenizi öneririz. Veterineriniz, yavru kedinizin gelişimini destekleyecek türde tavsiyeler verebilir.
Karma Beslenme Yavru Kediler İçin Neden İyi Olabilir?
Karma besleme, yavru kedinizi aynı öğünde veya ayrı öğünlerde yaş ve kuru mamanın bir kombinasyonunu beslemenizdir. Dengeli beslenme sağlamaya yardımcı olabilir ve çeşitli başka yararları da vardır.
Bir kedinin beslenme tercihleri, ilk yıllarında oluşturulan rutinlerden etkilenir. Bu nedenle, yavru kedinize her zaman yavaş yavaş yeni mama türleri sunmak iyidir. Karma beslenmeye başlamak için ideal zaman iki ila üç ay arasıdır.
• Nemlendirme: Konserve yaş kedi maması, yavru kedinizin önerilen günlük su alımının önemli bir bölümünü sağlayabilir.
• Lezzet: Yaş kedi maması, en aceleci yavru kedilerin bile ilgisini çekecek şekilde tasarlanmıştır.
• Kilo Yönetimi: Yaş mamanın yüksek nem içeriği, aynı kalori miktarıyla daha büyük porsiyonlar sunabileceğiniz anlamına gelir.
• Ağız ve Diş Sağlığı: Kuru mama taneleri, çiğnerken dişlerini fırçalama etkisi sayesinde yavru kedinizin dişlerinin temiz kalmasına yardımcı olabilir.
• Doğal Otlatma: Gün boyunca kemirmek için kuru mama sağlamak, yavru kedinizin günlük birkaç küçük öğün yemek yeme içgüdüsünü takip etmesini sağlar.
Beslenmedeki herhangi bir ani değişiklik, sindirim bozukluklarına ve yavru kedinizin mamasına karşı dikkatli olmasına neden olabilir.
Bu nedenle, ister yetişkin mamasına geçiş yapıyor olun, ister mamayı tamamıyla değiştirin veya karma beslenmeye başlayın, bir haftalık geçiş sırasında yeni gıdaları yavaş yavaş tanıtmak önemlidir.