Evde yaşayan kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamaları adına mutlak surede bulunması gereken kedi kumu ve beraberinde kedi tuvaleti, hem kedi ebeveyni hem de kedinin sağlığı için büyük önem taşır. Birden çok türde olabilen kedi kumları çeşitlerine ve kullanım sıklığına göre ayrılabilir. Bentoit kumlar, silika kumlar, kristal kumlar gibi farklı sayıdaki kedi kumu çeşitleri tercih edilmeden önce veterinere danışılabilir ya da kullanıcı yorumları değerlendirilebilir.
Özellikle yeni kedi sahiplenenler için kedi kumu seçimi daha da zor bir hal alabilmektedir. Farklı dokuda ve tipte kumları deneme yanılma yöntemiyle az az alarak hem kediniz hem de kendiniz için en ideal olanı bulabilirsiniz. Evde yaşayan kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını karşılamada gün içerisinde sıklıkla kullandığı ürünlerin başında kedi kumu gelir. Aynı zamanda kedi tuvaleti ve kedi kum küreği de bir arada kullanılması gereken yan malzemeler olarak düşünülebilir.
Nadir de olsa bazı kedilerin tuvaletini evdeki klozete yapma gibi bir alışkanlığı olsa da kedilerin çoğu içgüdüsel olarak tuvaletlerini kum, toprak vb. ince yapıdaki yere yapma alışkanlığına sahiptir. Hatta eve yeni getirdiğiniz yavru bir kedi siz hiç göstermeseniz dahi tuvaletini gidip kedi kumuna yapabilir. Çünkü bu içgüdüsel bir davranıştır. Tüm bunlar bir yana, alınacak kedi kumunun kalitesi ve yapısal içeriği kedinin kullanıp kullanmayacağı konusunda da ipuçları verir.
Kısacası hem kendiniz için hem de kediniz için en ideal kedi kumunu bulmak için bir süreliğine az az tüm çeşitteki kedi kumlarını deneyebilirsiniz. Yanlış kum seçimi, kedinin kabın dışına tuvalet yapmasına bile sebebiyet verebilir. İdeal kedi kumu buluncaya dek deneme yanılma yöntemini tercih etmek en doğrusu olacaktır.
Kedi Kumu Çeşitleri
Kedilerin insanlardan 14 kat daha fazla koku alabildiği gerçeği ile yüzleştikten sonra kedi kumu seçiminin ne kadar önem taşıdığının farkına varacaksınız. Ağır kokulu ve parfümlü kedi kumları şüphesiz kedilerin en son isteyeceği şeydir.
En çok da içerisinde kullanılan malzeme ve yapısal özelliklerine göre sınıflandırılan pek çok kedi kumu çeşidi bulunmaktadır.
Granül, silika ve topaklanan olmak üzere üç ana kategoriye ayrılan kedi kumları birkaç yönden daha farklılaşabilir. Granül adı verilen kedi kumları genelde silika ve bentonit türlerinin farklı tane boyutuna sahip olanları olarak düşünülebilir. Kedi kumları arasındaki farklar en çok da kullanıcılar açısından avantaj ve dezavantaj şeklinde değerlendirildiği için ortaya çıkar.
Topaklanan (Bentonit) Kedi Kumları
Topaklanan kedi kumlarının bir diğer adı olan bentonit kumlar aslında kedi ebeveynlerinin en çok tercih ettiği ve kedilerin de doğası gereği kendisine en yakın hissettiği kumlardan biridir. Nemi emme ve topaklanma özelliği sayesinde temizlenmesi oldukça kolaydır. Kedilerin oldukça temiz hayvanlar olduğunu ve tuvaletlerinin her daim temiz olmasını istediklerini hesaba katarsak topaklanan kumlar pek çok yönden ihtiyaçlarınıza cevap verecektir.
Aynı zamanda silika ve kristal kumlara göre daha ekonomik olması da topaklanan kedi kumlarının bir diğer avantajlı özelliğidir. Topaklanan kum ilk defa deneyecekseniz veya daha önce kullandığınız markanın koku yapması nedeniyle değiştirecekseniz, yoğun kokulu veya parfümlü bentonit kumları tercih etmemenizi öneririz. Çünkü kediler koku konusunda oldukça hassas olmakla birlikte bu ağır kokulu kumu kullanmayıp kabın dışına tuvaletini yapabilir.
Kolay temizlenebilir olması ve tamamının sıklıkla değiştirilmesi gerekmemesi yönüyle kedi ebeveynlerinin ilk tercihleri arasında olan bentonit kumlar kaliteli olduğu sürece sayesinde düzenli temizlendiğinde hiç koku olmaması gerekir. Her gün tuvaleti temizlerseniz bentonit kumun kullanım ömrünü de uzatmış olursunuz. Çok sayıda marka karbon ve bitki posaları kullanarak koku konusunda doğal çözümler bulmuşlardır.
Kediler idrarını yaptıktan sonra sodyum bentonit nemi emerek topaklanır ve böylelikle temizlerken sadece topaklanmış kısımları alarak daha uzun süreli kullanmanıza imkan tanır.
Silika Kedi Kumları
Kullanım zamanı 1940’lı yıllara kadar uzanan ve en az bentonit kumlar kadar tercih edilen silika kedi kumları esasında kristal kedi kumu olarak da bilinir. İçerisinde silika kristallerinin yer aldığı silika kedi kumları koku kontrolü açısından da oldukça başarılıdır. Bentonit kumlara göre daha pahalı olan ve temizlerken tamamının değiştirilmesi gereken silike kedi kumlarında koku konusunda bentonit kumlardan daha memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz.
En büyük avantajlarından birisinin toz partiküllerinin oluşmasını engellemesidir. Özellikle bentonit kedi kumu kullanıcılarının yakındığı başlıca problemlerden birisinin çok ince taneli olması sebebiyle kedinin her tuvalet sonrası patilerinin arasında kalanları bulunduğu ortama, koltuklara ya da gezindiği her yere bırakmasıdır. Silika kedi kumları daha iri taneli kristallerden oluştuğu için kedinizin patilerinin arasına girmesi ve her tuvalette toz çıkması mümkün değildir.
Temizlenmesi ise özellikle idrarın zeminde birikmesi nedeniyle bentonit kumlara göre biraz daha zordur. Topaklanan herhangi bir idrar veya dışkı olmadığı için tamamını değiştirmeniz daha uygundur. Silika kedi kumu kullanan kullanıcıların haftada en az bir kez tamamen değiştirmesi önerilir.
Diğer Kedi Kumları
Silika kedi kumu ve bentonit kedi kumlarının yanı sıra doğal maddelerden üretilen diğer çeşitler de kedi ebeveynleri tarafından tercih edilmektedir. Ceviz peleti, çam, kuru mısır yaprakları, geri dönüştürülmüş kağıt, Hindistan cevizinin dış katmanı gibi pek çok farklı doğal maddelerin ana malzemesini oluşturduğu kedi kumlarını da araştırabilirsiniz. Tamamen ihtiyacınız ve talepleriniz doğrultusunda kedi kumu seçmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Herhangi bir koku kontrolü olmayan bu kumlar kullanılacaksa şayet sık sık temizlenmesi gerektiğini bilmenizde fayda var. Ayrıca kedilerin de ilk tercih edeceği türde olmayan bu kumların en avantajlı özelliği ise sonradan gübre olarak kullanılabilmesidir.
Doğru Kedi Kumu Nasıl Seçilir?
İdeal ve doğru kedi kumu seçimi nasıl olmalıdır sorusuna verilecek tek bir cevap yoktur. Bu seçimi yaparken kedinizin yaş grubu, ilk kez kullanıp kullanmayacağı, tuvalet alışkanlıkları, koku hassasiyeti, sizin ne sıklıkla temizleyebilecek olmanız vb. etkenler kedi kumu seçiminizde büyük rol oynayacaktır. Eğer yavru bir kedi sahiplendiyseniz, topaklanmayan türde silika kedi kumlarını tercih edebilirsiniz. Yavruluk döneminde gelişen alışkanlıklar sebebiyle bir süre sonra bentonit kedi kumuna da geçiş yapabilirsiniz.
Bentonit kumlar oldukça ince taneli olması nedeniyle daha çok yetişkinlik dönemindeki kediler için önerilir. Kedilerin patilerine ve tüylerine yapışmaya meyilli olan yavru kediler için pek tercih edilmez. Yavru kedilerin sağlığı açısından da bentonit kumlar önerilmez. Kediniz yetişkinliğe erişince bentonit kuma geçişiniz inanın mama değişikliğinden daha kolay olacaktır. Bentonit kumların geneli ince taneli ve pati ile tüylere yapışma, haliyle kedinin yutmasına yol açma özellikleriyle doğal içeriğe sahiptir.
Kediniz için herhangi bir sorun teşkil etmemekle birlikte yine de önlem amaçlı yavru döneminde kullanılması önerilmez. Kedilerde bir tür davranış bozukluğu olan Pica kedilerin tuvalet kumunu yemeye çalışması ile sonuçlar. Böyle bir problem varsa şayet en kısa sürede bir veteriner ile iletişime geçmenizde fayda var.
Yavru Kediler Kuma Nasıl Alışır?
Kumdan ziyade yavru kedilerin öncelikle tuvalet yerine alışması gerekir. Kedi tuvalet kabının evin ayrı bir köşesinde, karanlık ve sessiz bir bölümünde olması tercih edilir. Çünkü kediler en savunmasız anlarında yanlarında kimseyi istemez. Ayrıca yüksek sesli ortamda da tuvaletlerini yapmayabilirler. Dolayısıyla yavru kedi eve gelmeden önce tuvalet kabının yeri saptanmalı ve kedi eve gelince de nazikçe tuvaletinin nerede olduğunu göstermek gerekir.
En fazla 1 – 2 kere gösterdikten sonra zaten içgüdüsel olarak yavru kedi kabının olduğu yere gidecektir. İlk etapta bentonit kumdan ziyade daha iri taneli silika kum kullanmak daha uygundur. Yavru kediler her şeyi ağzına alma, ısırma ve yemeye meyilli olduğu için ince taneli bentonit kumlar önerilmez. Yaklaşık 3 haftadan itibaren yavru kediler tuvalet kabına ve kuma alıştırılmaya hazır haldedir. Yavru 3 aylık olana dek topaklanan kedi kumu (bentonit) kullanılmaması gerekir.
Çok açıkta ve göz önünde bulunan tuvalet kabına kediler gitmek istemez. Bu nedenle kumun kalitesi ve yapısından önce kabın bulunduğu konum çok önemlidir. Evin sessiz ve karanlık, hatta çok az kullanılan bir köşesine tuvalet kabını koyduktan sonra bentonit kum haricinde bir kedi kumu koyabilir ve yavru kediye gösterilebilir.
Kedi tuvaletinin yerini sık sık değiştirirseniz eğer kedinin kafası karışarak bir süre sonra kabı dışında diğer noktalara da tuvaletini yapabilir. Dolayısıyla hem kafa karışıklığını önlemek hem de alışma sürecini hızlandırmak adına tuvalet kabının ve kedi kumunun yerinin sabit kalmasına özen göstermelisiniz. Yavru kedinin sebebiyet verdiği tuvalet kazalarında ona bağırmak, çağırmak çözüm değildir. Kediler olumsuz pekiştirme ile asla öğrenemezler.
Doğaları gereği stresli olan kedilere kızmak yerine nazikçe onu tuvalet kabının olduğu yere götürmelisiniz; en azından alışana dek…
En İyi Kedi Kumu Markaları
Kedi kumu çeşitleri ve en iyi kedi kumu markaları aslında sizin ve kediniz en için en ideal olanıdır. Öncelikle kediniz yavru mu yetişkin mi, tuvalet alışkanlıkları nasıl, kedi kumu yeme alışkanlığı var mı vb. etkenleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Ardından sizin için en uygun kedi kumu çeşidine karar vermeniz mümkün. Bentonit, silika ya da bir diğer türde kedi kumunda karar kıldıktan sonra kedi kumu markaları üzerinde araştırma yapabilirsiniz.
Gerek kullanıcı yorumları gerekse içeriği, kalitesi ve fiyat/performans açısında değerlendirmesi doğrultusunda en iyi kedi kumu markasını bulabilirsiniz. Petibom.com olarak kedi ebeveynleri ve kedilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek kedi kumu markaları ve çeşitlerini sunmaktayız.
Bunlar arasında Febreze, Reflex, Ever Clean gibi markalar bulunmaktadır.