Yaşlanmanın kendi başına bir hastalık olmadığı sıklıkla söylenmiştir. Bununla birlikte, yaşlanma genellikle çeşitli hastalıklarla ilişkilidir. Beslenme, sağlığı korumada, hastalıkları önlemede ve hastalıkları yönetmeye yardımcı olmada güçlü bir araç olabilir.
Ancak, yaşlı bir kedi için “en iyi” mamaya karar vermek zor bir karar olabilir; Her yaşlı kedi için en iyi mama diye bir şey yoktur. Hayvanlar bireylerdir, bu nedenle kedinizin 7 veya 10 veya hatta 15 yaşında olması biyolojik olarak "yaşlı" olduğu anlamına gelmez.
Yaşlanma süreci, cins, genetik ve sağlık sorunları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu nedenle, bir gıdanın yaşlı hayvanlar için pazarlanması, onun yaşlı kediniz için doğru olduğu anlamına gelmez. İşte detaylar…
Bireysel farklılıklar bir yana, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve beslenme ihtiyaçlarını etkileyebilecek birtakım değişiklikler vardır.
Köpekler ve kediler üzerinde çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, yaşlanma tipik olarak daha düşük enerji gereksinimleri ve yağ alma ve kas kaybetme eğilimi ile ilişkilidir.
Bağışıklık işlevi ve böbrek işlevi de yaşla birlikte azalır, ancak bunun oluşma derecesi hayvana göre değişir. İnsan yetişkin beslenme gereksinimleri yaş gruplarına ayrılır: 19-30 yaş, 31-50 yaş, 51-70 yaş ve >70 yaş, ancak yetişkin kedilerde ise 2, 8, veya 15 yaş.
Yaşlı köpeklerin ve kedilerin gereksinimleri kesinlikle genç bir yetişkinden farklı olduğundan, yaşlı hayvanlar için daha özel gereksinimlere ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, yaşlı hayvanlarda beslenmenin ayarlanması gerekli olabilir veya olmayabilir, hatta istenebilir.
Yaşlı Bir Kedinin Ne Kadar Mamaya İhtiyacı Var?
Yaşlı kediniz daha az aktif olmaya mı başladı? Eğer öyleyse, metabolizmaları da yavaşlıyor olabilir. Bu, onları daha aktif ve genç günlerinde olduğu gibi beslemeye devam ederseniz, kilo alma riski altında olabilecekleri anlamına gelir.
Ayrıca, son yıllarına girerken iştahları değişecek ve öncekinden farklı beslenme ihtiyaçları olacak. Sevecen bir evcil hayvan sahibi olarak, onlara protein ve temel besinlerin mükemmel dengesine sahip doğru miktarda yüksek kaliteli, lezzetli yiyecek sağlamak isteyeceksiniz. Bu her zaman kolay değildir.
Yaşlı Kediler İçin En İyi Mama Hangisidir?
Altta yatan bir sağlık sorunu olmaması koşuluyla, bir kedi yaşlandıkça genellikle özel formüle edilmiş yaşlı kedi mamasına geçiş yapması önerilir. Bu gıdalar yalnızca yüksek kaliteli protein sağlamakla kalmaz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka faydalar da sağlar.
• Sağlıklı deri ve tüyleri korumak için artan yağ asitleri seviyeleri.
• Beyin ve vücut sağlığı için multivitaminler.
• Bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için E vitamini eklendi.
• Eklem desteği için glukozamin ve kondroitin.
• Vücut fonksiyonlarını desteklemek için likopen ve Omega 3 içeren antioksidanlar.
• Böbrekler gibi hayati organların zarar görmesini önlemeye yardımcı olmak için daha düşük fosfor ve sodyum içeriği.
• Sağlıklı sindirime yardımcı olmak için prebiyotikler.
• Daha yaşlı dişlere ve daha hassas ağızlara yardımcı olmak için daha küçük dairesel mama taneleri veya daha yumuşak parçalar.
• Ayrıca normal yetişkin kedi mamalarından daha az kalori içerirler. Bu, aktivite seviyeleri düştüğünde kedinizin hala optimum vücut ağırlığını koruması gerektiği anlamına gelir.
Ayrıca, koku ve tat duyuları bazen kaybolduğundan, yaşlı kediler için daha çekici hale getirmek adına yaşlı kedi mamasının et içeriği daha yüksek olabilir. Kediler yaşlandıkça, yemek saatlerinden eskisi kadar keyif alabilmeleri önemlidir.
Yaşlı Kedi Maması ile Ne Kadar Beslenmeli?
aşlı kedinizi beslemek için yiyecek miktarı, mamanın türüne ve vücut büyüklüğüne bağlı olacaktır. Mamanın arkasında her zaman takip edilecek bir besleme kılavuzu olacaktır - ancak miktarları kedinize göre ayarlamanız gerekebilir. Herkese uyan tek bir yaklaşım işe yaramaz.
Siz ve veterineriniz, kedinizin sağlıklı bir vücut kondisyonunu korumasını sağlamak için en iyi yerdesiniz. Mama miktarını değiştirmek yerine, verilen mama türünü yaşlarına göre ayarlamanın normalde daha mantıklı olduğunu unutmamak önemlidir.
Herhangi bir kedi sahibinin yapması gereken önemli bir görev, kedi arkadaşını düzenli olarak tartmaktır. Bu şekilde, ağırlıklarının artmaya veya azalmaya başladığını fark edebilir. Bir kedinin ağırlığı bir yıl boyunca dalgalanacak olsa da herhangi bir önemli değişiklik fark ederseniz harekete geçmeniz önemlidir.
Kilo kaybı ve kilo alımı hem hastalık hem de hastalık belirtileri olabilir ve veterineriniz tarafından yakın gözlem altında tutulmalıdır.
Yaşlı Kedileri Beslemek İçin En İyi İpuçları
Yaşlı kediler daha hassas ve huysuz olabilir, bu nedenle başarılı beslenme için bu önemli ipuçlarını hatırlamakta fayda var.
• Az ve sık sık yaşamak için iyi bir özdeyiş. Yaşlı kediler, büyük öğünlerde bunalmış hissedebilir.
• Mamalar temiz, alçak kenarlı bir kapta veya tabakta servis edilmelidir.
• Mama kaplarının, gürültüden ve diğer hayvanlardan uzakta, sessiz, kolay erişilebilir bir yerde olduğundan emin olun.
• Mamanın bayatlamasına veya kurumasına asla izin vermeyin - kediler her zaman taze mama sever.
• Ara sıra sağlıklı ödül mamalarının tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz. Ancak kedinizin günlük kalori alımını hesaplarken bunları dikkate almayı unutmayın.
• Mamanın oda sıcaklığında olduğundan emin olun - tatmaları ve koklamaları onlar için daha kolay olacaktır. Kokuyu arttırmak için yiyecekleri mikrodalgada hafifçe ısıtmak iyi bir fikirdir. Ancak, bunu yalnızca kısa bir süre için yapın ve çok ısınmadığından emin olun.
• Belki de nerede yemek yemeyi tercih ettiklerini bulmak için besleme istasyonlarının sayısını artırın. Ve mamaların her zaman kolayca erişilebilir olduğundan emin olmak için.
• Yaşlı kedilerin, herhangi bir erken hastalık, yaralanma veya hastalık belirtisini tespit etmek için düzenli sağlık kontrollerine ihtiyacı vardır.
• Ek kaplarla, yaş mamaya biraz su ekleyerek veya hatta bir su çeşmesi kurarak daha fazla su alımını teşvik edin. Normal yetişkin kedi mamasından yaşlı kedi mamasına geçerken bunu yavaş yapmak önemlidir.
Eski mama ile yeni mamayı karıştırarak başlayabilirsiniz. Az miktarda yaşlı kedi mamasını normal mamalarına karıştırmanızı öneriyoruz. Kediniz yeni mamayı yemeyi reddederse, alternatif konusunda tavsiye almak için veterinerinizle konuşun.