Kedi Çimi

Toplam 4 ürün listelendi.
Yarın Kapında
Yarın Kapında teslimat saatleri dışındasın.
Sırala
Varsayılan Sıralama
Yeniden Eskiye
Fiyat Artan
Fiyat Azalan
Puana Göre
Kategori :
4

Kedi Çimi

Kedi Çimi her ne kadar özel bir bitki olarak bilinse de değildir. Sadece arpa, buğday, çavdar ve yulaf bitkilerinin tohumlarının çimlendirilmesi ile elde edilmektedir.

Ancak kediler için özel olarak hazırlandığından dolayı kedi çimi adı verilmektedir. Her ne kadar görünüş olarak doğal çim bitkisine benzer bir duruşu varsa da içerisinde herhangi bir zirai ilaç veya toksik bir madde bulundurmamaktadır.

Bunun için de sevimli tüylü dostlarımızın tüketmesi için uygun bir içeriğe sahiptir. Kedi çimi özellikle kedilere olan faydaları ile bilinmektedir. Bunun için de pek çok kedi sever kedi çimi hakkında bilgileri merak etmektedir.

Kedi çimi ile kedi otu birbirinden farklı bitkilerdir. Kedi otu daha çok nane bitki ailesi içerisinde yer almaktadır. Kedi otunun içerisinde ise nepetalactone isimli esansiyel yağ bulunmaktadır.

Bunun için kedi otu kedilerin ilgisini çekmektedir. Kedilerin normal davranışlarından farklı olarak davranmasına neden olabilmektedir.

Kedi otunun içerisindeki yağdan dolayı kediler daha çok zıplar, enerji elde eder, yalanır ve daha hiperaktif bir hale bürünürler. Ancak kedi çimi otunun kediler üzerinde bu tarz etkileri bulunmamaktadır.

Kedi Çimi Nasıl Ekilir?

Kedi çimi kit şeklinde satılmaktadır. Bunun için almış olduğunuz çim ekme kiti ile evinizde veya bahçenizde kolaylıkla kedi çimini yetiştirebilirsiniz. Kedi çimi nasıl ekilir sorusunun yatını ise almış olduğunuz kitlerin içerisinde bulabilirsiniz.

Ancak genel olarak kedi çimi yetiştirme ile ilgili bilgi verecek olursak ilk olarak çimlendirme işlemini yapmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Tohumlarını peçetenin arasına koyduktan sonra nemli bir ortamda tohumların birkaç gün içerisinde çimlenmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra filizlenmesi için saksıya alabilirsiniz.

Kedi çimi kesinlikle bir zahmeti olmadan kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir bitki çeşididir. Ekerken kesinlikle filizlenmeden önce tohumları aşırı ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Ancak bolca nemli tutmanız yeterli olacaktır.

Filizleri görmeye başladığınızda ise kullanmış olduğunuz su miktarını daha da aza indirmelisiniz. Ortalama olarak 3 ile 7 gün arasında kedi çimi tohumlarının filizlenmesi gerçekleşecektir.

Tohumlar filizlendikten 10 ile 14 gün sonra ise çimlerin boyu hızlı bir şekilde uzayabilmektedir. Ekmiş olduğunuz kedi çimi boyu yaklaşık olarak 10 cm civarında olduğunda kedinize verebilirsiniz.

Tohumlarınız çimlendikten hemen sonra doğal ışık altında tutulmalıdır. Ayrıca her gün sprey bir kutu içindeki dinlenmiş su ile sulamaya da dikkat etmelisiniz. Çimleri sularken aşırı su sıkmamalısınız.

Su çimlerin küflenmesine neden olabilmektedir. Kedi çimi tüketimi için ise direkt olarak saksıdan çimi verebilirsiniz. Kediniz kedi çimi ekmiş olduğunuz saksıdan kendisi de yiyebilir.

Kedi çimi için bir diğer tüketme önerisi olarak çimi ufalayıp maması ile karıştırabileceğinizi söylemek isteriz. Eğer ekmiş olduğunuz ve uzayan çimin rengi yeşilliğini kaybetmeye ve rengini değiştirmeye başlıyor ise saksıyı yenileyerek yeni bir çim ekebilirsiniz.

Kedi çimi genel olarak 3 hafta kadar taze bir şekilde yetişebilmektedir. Kedi çimi fiyatları ise hazır büyümüş olan ürünlere ve tohum olarak alacağınız kitlere göre farklılık gösterebilmektedir.

Ayrıca kedi çimi tohumu satan markaya göre de fiyatlarda değişiklikler görülebilmektedir.

Kedi Çimi Ne İşe Yarar?

Kedilerin ne zaman kendilerini kötü hissetseler ve hasta olsalar kedi çimi yedikleri düşünülmektedir. Ancak kediler üzerinde yapılan araştırmalara göre durum pek de düşünüldüğü gibi değildir.

Yapılan araştırmalara göre kedi çimi tüketimi kedilerin sadece sindirim sistemlerine iyi gelmektedir. Özellikle çimin içerisindeki bileşenlerden folik asit kan akışını düzenleyici bir etki yapabilmektedir.

Bunun için de kedi çimi tüketen kediler sindiremediği mamaları daha kısa sürede sindirebilmektedir. Ayrıca yutmuş olduğu tüylerin çıkartılması için de yumuşatıcı görevi görmektedir. Kediler kendilerini hasta hissettiklerinde aşırı miktarda çim yiyebilmektedir.

Ancak kedinizin aşırı çim tüketimi de sağlığını riske atacak sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu gibi bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda hemen veterineriniz ile görüşmelisiniz.

Kedi çimi yetiştirmek sadece kedinizin sağlığı için değil evde yetiştirdiğiniz diğer bitkileri korumak için de oldukça yararlıdır. Eğer kediniz evinizdeki diğer bitkileri de sürekli kopartıyor veya zarar veriyorsa sizler de kedi çimi ekerek kedinizin sadece o bitkiye yönelmesini sağlayabilirsiniz.

Evinizde yetiştirmiş olduğunuz aloe vera veya maydanoz gibi bitkilerinizi kedinizin yemesi durumunda ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Bunun için evinizde kediniz varken bitki yetiştirmek istiyorsanız bitkilerinizi ulaşamayacağı bir alana yerleştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Kedi Çimi Ne Zaman Ve Ne Miktarda Tüketilmelidir?

Kedi çiminin verimli bir şekilde etki edebilmesi için genellikle bunu mevsim geçiş dönemlerine denk getirmelisiniz. Kediler genellikle kedi çimini tüy topağı oluşturduğu zaman tüketmektedir.

Bu da kedinizin mevsimsel olarak tüy dökme sorunu yaşadığı dönemleri kolaylıkla tespit edebilmenizi sağlar. Her mevsim geçişinde genel olarak yeni bir çim ekmeniz kedinizin daha sağlıklı bir şekilde çim tüketmesine yardımcı olacaktır.

Genellikle kediler midelerinde hazmedemedikleri tüyleri çıkartabilmek için kedi çimi tüketmektedirler. Bu sayede de tüy yumağı çıkartabilir veya daha kolay bir şekilde hazmedebilirler.

Ancak her kedi cinsinin kedi çimi tüketimi konusunda farklı miktarları tercih ettiğini de ayrıca belirtmek gerekmektedir. Ortalama olarak bir kedi için yeterli miktarda kedi çimi tüketebilmesi adına bir avuç kadar kedi çimi tohumu ekmeniz yararlı olacaktır.

Eğer evinizde birden fazla kedi besliyorsanız her kediniz için farklı saksılara yine birer avuç olacak şekilde kedi çimi ekebilirsiniz. Buna göre de hangi kedinizin ne kadar kedi çimi tükettiğini de gözlemleyebilirsiniz.

Kediler birbiri ile rekabet edebilen varlıklardır. Eğer iki kedi için bir tane saksı tercih edecekseniz ikisi de birbirine göre fazla yiyebilir. Tüm kedi cinsleri kedi çimi tüketmezler. Sadece belirli kedi cinsleri kedi çimi konusunda hassas davranabilmektedir.

Özellikle kedinizin özel bir ırksa ve mama konusunda bile oldukça hassas davranıyor ise kedi çimini de tercih etmeyecektir. Ancak genel olarak kedi ırklarının büyük bir çoğunluğu özellikle hasta olduğu dönemde kedi çimi yemekten keyif almaktadırlar.

Kedi Çimlerinin Özellikleri

Her kedi çimi farklı özelliklere sahiptir. Ancak genel olarak alacağınız hazır kitler tohum karışımları şeklinde satılmaktadır.

Kedi çimi yetiştirmek için her zaman sadece tek bir tür için değil farklı tohumları da birlikte karıştırarak yetiştirmelisiniz.

Bu sayede kediniz için ekmiş olduğunuz kedi çimi farklı tohumlardan oluşacağı için pek çok farklı vitaminden ve mineralden de faydalanabilecektir.

-Yulaf Çimi

Genellikle tatlı bir aromaya sahip olan yulaf çimi diğer çim çeşitlerine göre daha aromatik bir çim türü olarak bilinmektedir.

Ancak protein açısından da diğer türlerine göre en zengin bileşenlere ve lif oranına da sahip olduğunu söylemek mümkündür. Yulaf çimi kedilerde hazımsızlığa en iyi gelen çim türü olarak tercih edilmektedir.

-Buğday Çimi

Buğday çimi özellikle amino asit, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir bileşene sahiptir. Kedilerin günlük beslenmeleri için de buğday çimi önemli bir rol oynamaktadır.

-Çavdar Çimi

Çavdar çimi yulaf ve buğday çimine göre daha esnek ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bunun için kediniz çavdar çimi yerken daha eğlenceli vakit geçirebilmektedir.

Çim ısırırken de kedinizin eğlenmesini istiyorsanız çavdar çimi en uygun seçimlerden biri olacaktır.

-Arpa Çimi

Oldukça tatlı bir tada sahip olan arpa çimi yumuşak bir yapıya sahiptir. İçerisinde pek çok besleyici gıda ve vitamin bulunmaktadır.

Lifli bir yapıya sahip olduğu için de arpa çimi özellikle kedilerde sindirim için oldukça yararlı olabilmektedir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.